Portugal gastland op boekenbeurs Madrid

Portugese literatuur staat centraal tijdens de boekenbeurs van Madrid, die vandaag (26 mei) begint, een week voor de aftrap van de boekenbeurs van Lissabon.

Na de openingssessie onder leiding van Eduardo Lourenço volgt een uitgebreid programma waaraan wordt deelgenomen door auteurs uit bijna alle Portugeestalige landen, waaronder Afonso Cruz, Gonçalo M. Tavares en José Luis Peixoto (Portugal), Evanildo Bechara (Brazilië), Ondjaki (Angola), José Luis Tavares (Cabo Verde) en Mbate Pedro (Mozambique).

Daarnaast worden er lezingen en workshops georganiseerd rond “klassiekers” als Luis de Camões, Sophia de Mello Breyner Andresen, Almada Negreiros en, hoe kan het ook anders, Fernando Pessoa en José Saramago.

Op deze 76e boekenbeurs van Madrid wordt ook, en vooral, aandacht gevraagd voor de jongere generatie schrijvers, die niet in dezelfde mate als hun oudere collega’s zijn getekend door de koloniale oorlog maar eerder door de economische crisis – een thema dat ook buurland Spanje niet vreemd is – of door de steeds grotere tegenstelling tussen stad en platteland.

Da minha língua vê-se o mar, zei Vergílio Ferreira ooit (“Door mijn taal zie je de zee”). Deze Spaanse boekenbeurs biedt de bezoeker een blik op de onmetelijke zee van Portugeestalige literatuur.

De Feria del Libro de Madrid vindt plaats in het Retiro Park en duurt tot 11 juni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.