Licht op Lissabon

In 1985 verhuisden Ana Carvalho en Harrie Lemmens naar Lissabon, waar ze een tijdlang bleven wonen. Over hun verblijf in deze stad gaat het ‘literair verhalenboek’ Licht op Lissabon. Al lopend door de stad vertelt Harrie over de dingen die hij ziet en wat die aan geschiedenis en cultuur herbergen. Hij doet verslag van gesprekken op straat en in restaurants, citeert uit brieven aan vrienden en memoreert ontmoetingen met schrijvers, die hij veelvuldig aan het woord laat komen in een poging de ziel van deze parel aan de Taag te vangen.
‘Licht op Lissabon’ is een verzameling persoonlijke en literaire herinneringen, voorzien van prachtige foto’s van Ana en inspirerende wandelroutes. Een boek voor iedereen die Lissabon van binnenuit wil leren kennen. 

Bekijk hier het Youtube-filmpje om een indruk te krijgen.

De presentatie van dit boek vindt plaats op donderdag 29 april om 16 uur bij Boekhandel Scheltema en wordt gestreamd via Facebook.

5 Comments on Licht op Lissabon

 1. Ik las al delen van het boek. De stijl van Harrie is heerlijk. De foto’s van Ana zijn prachtig. En ik moest regelmatig lachen als Harrie uit zijn brieven citeerde. De trailer met Miguel aan de camera is mooi, en daarbij de uitzichten vanuit Santo Amaro. Belissima.

 2. Ik heb me bijna vierhonderd pagina’s laten gidsen door Lissabon en ben, nu ik het boek uitgelezen heb, vermoeid maar blij en voldaan. Ik dacht in het begin dat de vetgedrukte woorden in de tekst me zouden hinderen, geen sprake van. Ik spreek geen Portugees en ben bijna 81, maar door die woorden hardop uit te spreken werden ze eigen voor me. Dat werkt! Wat een prachtige wandelingen, wat een schat aan bijzondere informatie en wat een sfeer. Mijnheer Lemmens: ik heb zeer genoten. Dank u wel.

 3. Wat een boeiend boek! Het is zo veel meer dan een reisgids. Ik bezocht de stad meerdere keren tussen 1977 en 2018 en vind het zo leuk om, over wat ik zelf al ontdekt heb, te lezen en mijn eigen belevenissen te spiegelen aan die van de auteur. En tegelijkertijd geeft dit boek antwoorden op vele vragen die ik heb over personen, monumenten, gebouwen, geschiedenis, literatuur, het dagdagelijkse leven, de Portugese ziel…
  Heerlijk om over mijn lievelingsauteurs ‘J. Saramago’ en ‘A.L. Antunes’ te lezen en de geciteerde passages te herkennen en aantekeningen te maken .
  Ik heb dit boek gelezen met de plattegrond van de stad bij de hand en werd meegesleept naar de brede lanen, de statige gebouwen, de kleine straatjes met ouderwetse winkeltjes en restaurantjes, betoverd door muziek, overspoeld met beelden en herinneringen.
  En toch, als ik het boek lees, merk ik dat er voor mij nog zo veel is wat ik niet ken. Het stimuleert mij om weer terug te keren met dit boek in mijn koffer.

 4. Zeer vermakelijk boek. Een onderdompeling in de geschiedenis van het fascinerende Portugal en zijn hoofdstad. Het is ook proeven van literatuur ten voeten uit. Heel ontspannend.
  We wilden het boek cadeau doen aan Vlaamse vrienden die eveneens in Portugal wonen, maar bij de uitgever is het uitverkocht.
  Kunnen we een herdruk verwachten of waar zijn er nog exemplaren te vinden?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.