50 jaar Anjerrevolutie

Over precies een week, op donderdag 25 april 2024, is het vijftig jaar geleden dat er een eind kwam aan het autoritaire regime dat Portugal ruim veertig jaar in zijn greep hield: de Estado Novo. Toen op 25 april 1974 kort na middernacht de eerste tonen van het lied Grândola, Vila Morena van José Afonso klonken op Radio Renascença, waarmee de Anjerrevolutie werd ingeluid, namen opstandige militairen uit progressief-linkse hoek op geweldloze wijze de macht over. Na een woelige overgangsperiode met een hoop gekrakeel tussen links en rechts kreeg de parlementaire democratie in Portugal uiteindelijk zijn beslag in 1976.

De lange jaren van dictatuur, koloniale oorlog en onderdrukking, en de bevrijding die erop volgde, zijn uitgebreid beschreven en belicht in literatuur en films. Het zou te ver voeren om u daarvan een representatief overzicht te geven. Daarom hebben we een totaal willekeurige, maar vooral persoonlijke keuze gemaakt uit enkele teksten waarmee we de komende week even willen stilstaan bij een halve eeuw vrijheid in Portugal. 

We beginnen deze herdenkingsweek morgen met een column van Harrie Lemmens en sluiten af met een gedicht van Manuel Alegre. 

Viva o 25 de Abril, viva a liberdade!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.