José Eduardo Agualusa schrijft voor het eerst een biografie

Door Hannah Soenens

Op 15 januari stelde José Eduardo Agualusa (1960) zijn nieuwste werk, Vidas e mortes de Abel Chivukuvuku. Uma biografia de Angola, voor in een overvolle Livraria da Travessa in Lissabon. Dit boek is zijn allereerste biografie en vertelt het verhaal van een van de belangrijkste politici van Angola. Tegelijkertijd is het ook een biografie van het land zelf. 

De hoofdfiguur is Abel Epalanga Chivukuvuku (Bailundo, 1957), militair, politicus en voormalig lid van UNITA, die tegen de communistische MPLA vocht tijdens de Angolese burgeroorlog. Vandaag zetelt hij nog steeds in het parlement als politicus voor CASA-CE (Convergência Ampla de Salvação de Angola – Coligação Eleitoral, een brede coalitie van partijen die zich inzet voor ‘de redding van Angola’). Chivukuvuku is tijdens zijn turbulente leven vele malen aan de dood ontsnapt: twee vliegtuigcrashes tijdens de burgeroorlog, een moordaanslag, een verschrikkelijke lynchpoging, verschillende samenzweringen en bedreigingen. 

Hoewel de dood een belangrijke rol speelt, wordt vooral het leven gevierd in dit boek. Chivukuvuku verloor namelijk nooit zijn levensvreugde, noch het vermogen om de dialoog aan te gaan en te vergeven. De naam Chivukuvuku betekent dan ook ‘moed’. Agualusa vertelde dat Angolezen een enorm vergevingsgezind volk zijn. Hij deed namelijk veel interviews voor dit boek, vaak met mensen die lijnrecht tegenover elkaar stonden tijdens de burgeroorlog, en merkte toen dat er helemaal geen wraakgevoelens gekoesterd worden. 

© Hannah Soenens

In Angola is er veel belangstelling voor dit nieuwste boek van Agualusa, veel meer nog dan voor zijn eerdere werk, waarschijnlijk mede omdat het boek een andere blik werpt op Angola en zijn geschiedenis. Bovendien is er nog niet zo veel literatuur over de Angolese burgeroorlog voorhanden en de auteur hoopt dan ook dat zijn boek een eerste stap is om daarin verandering te brengen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.