Victor Vidal wint de Prémio Leya

Door Hannah Soenens

De Prémio Leya gaat dit jaar naar Não há Pássaros Aqui van Victor Vidal (Rio de Janeiro, 1991). De 32-jarige Braziliaanse kunsthistoricus is momenteel bezig met een doctoraat aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro. Na de ontvangst van de prijs meldde Vidal dat hij zeer verrast, maar ook geëmotioneerd was: “Ik heb nog nooit een boek gepubliceerd. Ik schrijf al sinds lange tijd, maar heb nooit de moed gehad om mijn werk aan de buitenwereld te tonen. Tot nu.”

Não há Pássaros Aqui is zijn eerste roman en vertelt het verhaal van een personage dat een telefoontje krijgt over de verdwijning van diens moeder, van wie het personage al enkele jaren vervreemd is. De jury benadrukte in dit werk de vlotte schrijfwijze waarmee het ongewone, gewelddadige verhaal, vol geheimen die verborgen liggen in de ogenschijnlijke banaliteit van het dagelijks leven, beschreven wordt.

Volgens de organisatie was deze editie van Prémio Leya de meest competitieve tot nu toe. Er waren 907 inzendingen uit 14 landen. De prijs werd in 2008 in het leven geroepen met als doel elk jaar een ongepubliceerde Portugeestalige roman te bekronen. De onderscheiding heeft een waarde van 50.000 euro en is daarmee de grootste literaire prijs voor onuitgegeven romans in het Portugees. Sinds de oprichting ervan werden nieuwe Portugeestalige talenten ontdekt en internationaal gepromoot. Denk maar aan O Teu Rosto Será o Último van João Ricardo Pedro in 2011; in 2014 was het dan weer de beurt aan Gabriela Ruivo Trindade met Uma Outra Voz en ook Torto Arado van Itamar Vieira Junior (2018) werd een succesroman.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.