Carla Madeira

Door Hannah Soenens

Sinds haar roman Tudo é Rio (2014) in maart 2023 ook in Portugal is verschenen, nl. bij uitgeverij Particular, is de Braziliaanse schrijfster Carla Madeira (Belo Horizonte, 1964) ook in dit land bekend. Ze is voor de eerste keer als auteur in Portugal en praat over haar werk in verschillende boekhandels en op het Literaire Festival Folio in Óbidos. Van haar hand verschenen ook A Natureza da Mordida (2018) en Véspera (2021). Ze was vorig jaar de meest gelezen schrijver van Brazilië, een eer die eerder Itamar Vieira Júnior te beurt viel.

Op 10 oktober vertelt ze in Livraria da Travessa in Lissabon dat haar literaire pad allesbehalve conventioneel is. Zo liet ze het manuscript van haar debuut Tudo é rio eerst 14 jaar in een digitale la liggen voordat ze het schrijven terug opnam en het boek in één ruk afwerkte. Zelfs nu ze aan haar vierde roman werkt, blijft ze ook gewoon actief in haar reclamebureau Lápis Raro.

Spontaan vertelt ze dat schrijven haar veel plezier brengt, ook al is het vertrekpunt van al haar romans tot nu toe een tragische gebeurtenis. Madeira is gefascineerd door de menselijke conditie, onze dagelijkse tragedies en hoe het goede en het kwade in elk van ons zit. Zo ging ze voor Tudo é rio op zoek naar wat vergiffenis betekent. De roman beschrijft een driehoeksverhouding waarin misbruik, huiselijk geweld, wraak en vergiffenis een centrale plaats innemen. Met A natureza da mordida wou Madeira een compleet ander soort boek schrijven. Ze laat twee vertellers aan het woord die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, maar wier tragische ervaringen een onlosmakelijke band scheppen. De roman Véspera bestrijkt twee tijdperken en vertelt het verhaal van een vrouw die haar zoon in de steek laat.

Eigenlijk wilde Madeira zichzelf na Véspera tijd geven om onderzoek te doen, veel te lezen en het schrijven even naast zich neer te leggen. Maar ze is gebeten door de ‘microbe’. In een interview met de krant Observador vertelt ze bovendien dat ze door een periode van rouw gaat. Ze verloor vorig jaar namelijk haar moeder, haar zakenpartner en haar psychiater: drie personen die een grote impact op haar leven hadden. Nu voelt ze pas echt dat schrijven voor haar een essentiële manier is om met de werkelijkheid om te gaan en niet alleen plezier brengt.

Een lezer vraagt Madeira in Livraria da Travessa of haar bezoek aan Portugal een invloed zal hebben op haar nieuwe roman. Ze antwoordt dat ze dat nog niet weet, maar dat het enorme gevoel van veiligheid hier – in vergelijking met Brazilië – in ieder geval een grote impact op haar heeft. Wie weet komt dat op een bepaalde manier aan bod in een volgende roman.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.