Natália Correia 100 jaar

1923 was een goed jaar voor de Portugese letteren: niet alleen Mário Cesariny maar ook Natália Correia (1923-1993) zou dit jaar 100 geworden zijn. Om de omvangrijke nalatenschap van deze journaliste, schrijfster, politica, voorvechtster van vrouwenrechten en pleitbezorgster van kunst en cultuur te gedenken worden in het hele land, inclusief op de Azoren, waar ze werd geboren, allerlei evenementen georganiseerd. 

Zo lopen er sinds 13 september, haar geboortedag, in Ponta Delgada (Azoren) twee tentoonstellingen waar haar boeken en manuscripten en een aantal privé bezittingen zijn te bezichtigen. In Porto wordt een seminar georganiseerd en in Lissabon vinden lezingen en theatervoorstellingen plaats. In de Portugese hoofdstad wordt ze ook herdacht in het nationale parlement, waarvan ze elf jaar lang lid was (1980-1991). 

Natália Correia overleed in de vroege ochtend van 16 maart 1993, op de terugweg van haar bar Botequim, een café dat ze in 1971 was begonnen en dat jarenlang een belangrijk trefpunt was voor Portugese schrijvers en kunstenaars. 

In de bundel ‘Ik heb de tijd op je naam laten vallen – Vrouwenstemmen uit vijf eeuwen’ is het gedicht Credo van haar opgenomen.

Meer informatie over de activiteiten in verband met de 100e geboortedag van Natália vindt u hier.

Het portret bij dit artikel is van de Portugese schilder Carlos Botelho (1899-1982).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.