Mário Cesariny 100 jaar


T
er gelegenheid van de honderdste geboortedag van Mário Cesariny de Vasconcelos (1923-2006), op 9 augustus 2023, wordt er in Portugal een jaar lang stilgestaan bij het werk en het leven van deze surrealistische dichter en schilder.

Zo wordt er door de Fundação Cupertino de Miranda in Vila Nova de Famalicão, dat een groot deel van zijn werk en persoonlijke archieven bezit, een grote tentoonstelling georganiseerd die te zien is tot 8 september 2024 en als titel heeft: ‘Em todas as ruas te encontro’ (In alle straten kom ik je tegen), de eerste regel van een gedicht uit de bundel Pena Capital (1957).

ln oktober breiden de feestelijkheden zich uit naar Lissabon, waar in het Museum voor Kunst, Architectuur en Technologie (MAAT) een tweede grote tentoonstelling, ‘O Castelo Surrealista’, volgt.

Daarnaast staan er nog enkele nieuwe publicaties op de rol: in november verschijnt ‘Poetas do Amor, da Revolta e da Náusea’, een innovatief project waaraan Cesariny tussen 1975 en 1977 heeft gewerkt met als doel de Portugese poëzie voor het voetlicht te brengen in theaters en op tv, en dat onder meer bestaat uit fictieve dialogen tussen Florbela Espanca en Manuel da Fonseca. Verder komen er nog een poëziebloemlezing aan (‘A paixão da imagem’) en een indrukwekkende reeks lezingen, concerten en theatervoorstellingen.

Meer informatie over deze eigenzinnige kunstenaar vindt u hier, in een stuk dat Laurens Vancrevel in 2018 voor Zuca-Magazine schreef.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.