Literair festival Correntes d’Escritas 2023

Door Hannah Soenens

Het literair festival Correntes d’Escritas ging dit jaar opnieuw door in Póvoa de Varzim van 14 tot 18 februari. Deze 24e editie was wederom een ‘normaal’ festival, zonder covid-restricties. 

Er waren maar liefst 98 schrijvers met 15 verschillende nationaliteiten aanwezig in Póvoa de Varzim om deel te nemen aan tientallen debatten en meer dan dertig boekvoorstellingen. Paulina Chiziane, Ondjaki, Marcial Gala, Juan Gabriel Vasquez, Hélia Correia, João Luís Barreto Guimarães en Valter Hugo Mãe zijn enkele van de schrijvers die de revue passeerden. 

De debatten werden dit jaar georganiseerd rond dichtregels uit de poëzie van Ana Luísa Amaral (1956-2022). Niet alleen Ana Luísa Amaral kreeg een hommage, ook de Chileense schrijver Luís Sepúlveda, een van de eerste bekende slachtoffers van de pandemie, werd geëerd tijdens de voorstelling van het boek Mundo Sepúlveda.

 

Verder werd de 24e editie van het tijdschrift Revista Correntes d’Escritas gepresenteerd, deze keer opgedragen aan de Angolese schrijver Manuel Rui. Hij is een fervent deelnemer aan het festival en was in periode 2000-2021 bij alle edities aanwezig.

Bovendien waren er de gebruikelijke ontmoetingen tussen auteurs en leerlingen van scholen, kunsttentoonstellingen, theatersessies en een cursus voor leraren, genaamd Correntes em Rede.

Als kers op de taart wordt er elk jaar een belangrijke literaire prijs uitgereikt, de Prémio Literário Casino da Póvoa do Correntes d’Escritas. Dit jaar ging de prijs van 20.000 euro naar de poëziebundel O Meu Corpo Humano van Maria do Rosário Pedreira. Een werk dat vorig jaar werd uitgegeven na 18 jaar stilte: haar vorige bundel Nenhum Nome Depois dateert van 2004. Uitgeverij Quetzal beschrijft O Meu Corpo Humano als “een bundel vol schoonheid en verlichting, als een anatomische les die de geheimen van elke herinnering opzoekt.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.