Ondjaki publiceert nieuwe verhalenbundel ‘Vou Mudar a Cozinha’

Door Hannah Soenens

Ndalu de Almeida of Ondjaki (1977) is een grote naam in de Angolese literatuur. Met Os Transparentes won hij de Prémio Literário José Saramago 2013. In zijn werk komt Angola vaak aan bod. Ook het geheugen speelt een belangrijke rol in zijn verhalen, zowel het persoonlijke als het historische geheugen. 

Zijn werk is vertaald in o.a. Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans en Chinees. In het Nederlands zijn kleine fragmenten vertaald, lees hier bijvoorbeeld een stukje uit OmaNegentien.

Zijn recentste boek, de verhalenbundel Vou Mudar a Cozinha, kwam uit in oktober 2022 bij uitgeverij Caminho. In zes korte verhalen, die zich afspelen in Brazilië, Servië, Macau en Luanda, beschrijft Ondjaki een universum waarin de personages onverwacht anders zijn, zoals: een rustige dief, een meisje met een bijl, een rode koe, een windvlaag met de exacte duur van eenentwintig dagen, de mysterieuze stille man, de Chinese schrijver met ongepubliceerde gedichten, een boze panda en een vrouw die een radicale verandering in haar keuken aankondigt. 

Dit laatste verhaal, waaraan het boek zijn titel ontleent, resulteerde in een korte film, geschreven en geregisseerd door de auteur zelf. Een primeur, want Ondjaki debuteerde met deze film als regisseur. Hier kan je de trailer kan bekijken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.