Terugblik: Brazilië en de maakbare stad, realistische toekomst of utopie?

Door Marilyn Suy

Buiten was het venijnig koud, maar binnen konden de bezoekers van ‘Brazilië en de maakbare stad, realistische toekomst of utopie?’ in Casa Casla te Almere zich warmen aan gloedvolle woorden, foto’s, kunst en muziek.

Ter gelegenheid van de 200e verjaardag van Brazilië organiseerde Zuca-Magazine op zondag 11 december, in samenwerking met de stichting Casa Casla en de stichting Guarany en met dank aan het Nederlands Letterenfonds, een programma rond stedenbouw en architectuur.

Na een korte inleiding door Harrie Lemmens ging Garrelt Verhoeven in gesprek met fotografe Ana Carvalho over haar foto’s over en uit Brazilië en met kunstenaar Régis Gonçalves over zijn op de 17-eeuwse Nederlandse schilder Albert Eeckhout geïnspireerde werk.

Vervolgens zong Josée Koning een aantal liederen uit haar Braziliaanse repertoire, begeleid door gitarist Daniel de Moraes.

Na een korte pauze volgde een gesprek over de maakbaarheid van steden aan de hand van vier voorbeelden: Brasilia, Belo Horizonte, Curitiba en Almere. In hoeverre zit planningsdwang een levendige, organische groei in de weg? Die vraag stelde Garrelt Verhoeven aan de Braziliaanse stedenbouwkundige Raquel Hädrich Silva en de Almeerse architect Bas ten Brinke.

Josée Koning sloot het programma af met o.a. een ode aan Gal Costa, de onlangs overleden vermaarde Braziliaanse zangeres.

En wie door dit alles nog niet voldoende was opgewarmd, kon zich te goed doen aan een glas Braziliaanse wijn van het Brasilian Wine House of de door Régis Gonçalves bereide caipirinha.

De expo loopt nog tot 31 januari 2023. Te bezichtigen op afspraak: info@casacasla.nl

(Foto’s Jan Vogel en Ana Maria Schroer.)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.