Rafael Gallo wint Prémio Literário José Saramago 2022

Door Hannah Soenens

De Braziliaanse schrijver Rafael Gallo (1981) wint de literaire prijs José Saramago 2022 met zijn roman Dor Fantasma. De roman is doordrongen van muziek en gaat over de obsessie van een pianist, Rómulo Castelo. Gallo zelf is naast schrijver ook muzikant.

Tijdens de prijsuitreiking op 14 november zei Gallo dat deze prijs winnen niet alleen een kans is, maar ook het verwezenlijken van een droom. Hij voegde er nog aan toe: ‘Literatuur voorspelt de toekomst niet, het is een kwestie van goed kijken. Het is al aan het gebeuren, je moet gewoon aandachtig zijn.’

In 2012 kwam zijn eerste boek uit, Réveillon e outros dias, een verhalenbundel. In 2015 verscheen zijn eerste roman, Rebentar, die bekroond werd met de Literaire Prijs van São Paulo. Dor Fantasma verschijnt in 2023 bij Porto Editora.

De juryleden van deze editie waren enkele vorige winnaars van de prijs zoals Gonçalo M. Tavares, Valter Hugo Mãe, João Tordo en Bruno Vieira Amaral; maar ook Pilar del Río, Guilhermina Gomes en Nélida Piñon zetelden in de jury.

Door de pandemie is de prijs in 2020 en 2021 niet uitgereikt. In 2019 won Afonso Reis Cabral met zijn roman Pão de Açúcar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.