Lustrum

Zuca-Magazine bestaat nu iets langer dan vijf jaar. In die vijf jaar hebben we Portugeestalige dichters, romanciers, schrijvers van korte verhalen en essayisten voor het voetlicht gebracht. Bekende en minder bekende, bedaagd en winters goud van oud en lentefris zilverig nieuw. Vertaald door redactieleden Marilyn Suy en Harrie Lemmens of gastvertalers, zie de lijst na de schrijverslijst. Boeken werden besproken en we publiceerden essays, korte en langere stukken over literatuur. En dat alles steeds vergezeld van tekeningen van onze naamgever, de Braziliaan Zuca Sardan, en/of foto’s van het derde lid van de redactie, de Portugees-Nederlandse Ana Carvalho.

Verder bezorgden we vijf papieren edities, de twee eerste in eigen beheer (een keuze uit onze digitale versie en een special over José Saramago), de drie andere bij Uitgeverij Koppernik (een poëzienummer, een Braziliënummer en Menig een, volledig gewijd aan Fernando Pessoa). Met bijzonder veel dank aan de Portugese ambassade in Den Haag, Instituto Camões in Lissabon en het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam voor hun ondersteuning. De lay-out van de papieren editie was in handen van Ana Carvalho en Bart Kraamer. We presenteerden deze edities in boekhandel Passa Porta in Brussel (Saramago), boekhandel Athenaeum Roeterseiland (Eerste nummer, Saramago en Poëzienummer) en boekhandel Scheltema (Braziliënummer). Nummer vijf kon vanwege een virus helaas niet gepresenteerd worden.

Portugeestalige schrijvers

Fernando Pessoa; Luís Vaz de Camões; Padre António Vieira; Manuel da Costa; António Lobo Antunes; José Saramago; José Eduardo Agualusa; Clarice Lispector; João Luís Barreto Guimarães; Lima Barreto; José Luís Peixoto; Mia Couto; Dulce Maria Cardoso; Raquel Ribeiro; Rui Cóias; Arnaldo Antunes; João Paulo Cuenca; João Ubaldo Ribeiro; Valério Romão; Gonçalo M. Tavares; Jorge Amado; Carlos Eduardo Novaes; Andréa Zamorano; Carlos Drummond de Andrade; Paula Glenadel; Ronaldo Brito; Júlia Abreu de Souza; Caetano Veloso; Edney Silvestre; Paulo Coelho; Mário de Andrade; Ignácio de Loyola Brandão; Samuel Rawet; Bruno Vieira Amaral; Vinicius de Moraes; Dom Dinis; Raduan Nassar; António Botto; Zuca Sardan; Michel Laub; Ana de Amsterdam; Ana Cássia Rebelo; Pepetela; Mário de Sá-Carneiro; Luiz Ruffato; Florbela Espanca; José J. Veiga; Bernardo Carvalho; Francisco Alvim; Estrela Ruiz Leminski; Alice Ruiz; Paulo Leminski; Chico Buarque; Ana Teresa Pereira; Fernando Monteiro; Cristina Norton; Julián Fuks; Rosa Alice Branco; Maria do Rosário Pedreira; Nanette Konig-Blitz; João Ricardo Pedro; Afonso Cruz; José Saraiva; W.J. Solha; Manuel Alegre; Carola Saavedra; Oswald de Andrade; Aida Gomes; José de Almada Negreiros; Ricardo Domeneck; Germano Almeida; José Castello; Alice Sant’Anna; Marília Garcia; Mila Vidal Paletti; Abade de Jazente; Nicolau Tolentino de Almeida; Camilo Castelo Branco; Eça de Queiroz; Marçal Aquino; Guiomar de Grammont; João Rasteiro; Miguel de Carvalho; José Luiz Tavares; Alexandre O’Neill; António Lisboa; Mário Cesariny; Bernardo Pinto de Almeida; Luís Fernando Veríssimo; Cecília Meireles; Darcy Ribeiro; Almeida Faria; Bocage; Lourenço Mutarelli; Vasco Graça Moura; José Tolentino Mendonça; Albano Martins; Ana Cristina Cesar; Sophia de Mello Breyner Andresen; Nuno Júdice; Cyro dos Anjos; Ana Paula Maia; Filipe Homem Fonseca; Ana Hatherly; Daniel Galera; Yvette K. Centeno; Itamar Vieira Junior; Geovani Martins; Josely Vianna Baptista; Luís Quintais; Marcelino Freire; Mariza; Marco Lucchesi; Gil Vicente; Ana Pessoa; João Almino; Lídia Jorge; Afonso Reis Cabral; Carolina Vigna; Antero de Quental; Jorge Vilhena Mesquita; João Melo; Machado de Assis; Maria Lúcia Alvim; Maria Ângela Alvim; Filipa Leal; Alexandre Vidal Porto en Nara Vidal.

Nederlandstalige schrijvers: Willem Julius van Balen; Annelies Beck; Ineke Holtwijk; Gerry van der Linden; Tessa de Loo; Lieke Noorman en Hans van Wetering. 

Recensenten en essayisten: Kees Bakhuijzen; Adri Boon; Jean Doorn; Ingrid van der Graaf; Theo Hakkert; Willy Hilverda; Piet Janssen; Yves van Kempen; Maartje de Kort; Dorien Kouijzer; Evi Lavigne; Harrie Lemmens; Ger Leppers; Laura Muris; Sybren Polet; Kitty Pouwels; Marilyn Suy; Maarten Valken; Laurens Vancrevel, Liliane Waanders en Linda Willems. 

Vertalers: Adri Boon; Gerrit Brand; Piet Janssen; Gerard Klooster; Maartje de Kort; Harrie Lemmens; Marco Mackaaij; Kitty Pouwels; Michaël Stoker; Marilyn Suy en Laurens Vancrevel. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.