Zon & Zeer – Woorden

Foto Ana Carvalho

Door Harrie Lemmens

Woorden. Ze worden gekoesterd of verguisd, liefdevol in de armen gesloten of vol walging op de mestvaalt van het onoorbare geworpen.

Woorden. Ze zijn zacht als de streling van een hemelse engel of de zoen van een hoeri in het akhira. Hard als de kei uit Davids katapult of de kogel uit een Duitse houwitser.

Woorden. Ze worden hardvochtig verboden of hoofdschuddend gedoogd. Vormen schilden van verweer of speren van hoon.

Arme woorden.

In de Amsterdamse Balie werd enige tijd geleden een debat gehouden over het woord ‘neger’. Een van de voorstanders van een algeheel verbod was zo te horen afkomstig uit Limburg. En ze was zwart. Stel een journalist schrijft naderhand in zijn verslag: ‘Een paneldiscussie met een Limburgse dame die alleen maar stommiteiten uitkraamde, maar ja, wat wil je ook met iemand uit Limburg?’ Een andere journalist daarentegen schrijft in een andere krant: ‘Een paneldiscussie met een zwarte dame die alleen maar stommiteiten uitkraamde, maar ja, wat wil je ook met een zwart iemand?’

Ze schrijven allebei over dezelfde dame en haar betoog. Het zou interessant zijn om beide zinnen aan strijders tegen het n-woord voor te leggen met de vraag wat volgens hen de overtuiging van dame a is en wat die van dame b. En of er bij a of bij b sprake is van racisme. Ik vrees dat ik weet wat de uitslag is, maar laat het graag aan u, lezer, over.

Als we naar oude boeken kijken door de bril van onze tijd, zijn ze allemaal reddeloos verloren. Dat literair revisionisme baant het pad naar censuur en als we die kant op gaan, belandt alles op de brandstapel, met inbegrip van de Bijbel.’ José Eduardo Agualusa in de Portugese krant O Observador

Doem-me a cabeça e o universo.
Mijn hoofd en de wereld doen zeer.
Fernando Pessoa 

Um novo sol já vai raiar.
Een nieuwe zon zal stralen.
Vinicius de Moraes

Foto Ana Carvalho

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.