Utopie – Ana Carvalho en Gonçalo M. Tavares (2)

Het is interessant te bedenken dat er utopieën zijn die het ideaal zoeken in het verleden en niet in de toekomst. Misschien zijn die utopieën, zonder oog voor wat er aankomt, de gevaarlijkste – die welke het mooie en sterke alleen zien in wat verdwenen is en nooit meer kan terugkeren. Degenen die zo denken zijn wat je nek-utopisten zou kunnen noemen: de oplossing ligt achter ons. 

É interessante pensar que há utopias que partem de um olhar para o passado e não para um futuro ideal. (…) Talvez estas utopias, indiferentes àquilo que aí vem, sejam as mais perigosas – as que só vêem o belo e forte naquilo que desapareceu e que nunca mais poderá ressuscitar. É aquilo a que se poderia chamar de utopistas-de-nuca: para trás está a solução.

Tekst Gonçalo M. Tavares
Foto Ana Carvalho
Vertaling Harrie Lemmens

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.