Utopie – Ana Carvalho en Gonçalo M. Tavares

triptiek-utopie-1

Tweeënhalf jaar geleden, van 9 tot 18 september 2016, richtte onze huisfotografe Ana Carvalho voor het literaire festival FIC in Cascais een fototentoonstelling in rond het thema ‘utopie’ (2016 was het herdenkingsjaar van Thomas More!), met parallel daaraan teksten van Gonçalo M. Tavares. Omdat utopie een eeuwig thema is, publiceren we die teksten en een aantal van de foto’s in een reeks van zeven in Zuca-Magazine.

Ter inleiding zegt Ana Carvalho er dit over: “In deze tentoonstelling probeer ik door middel van kleuren, contrast en compositie op een ietwat irreële manier vorm te geven aan de mengeling van hoop, dromen en illusies die altijd in verband wordt gebracht met utopie, waarvan de verwezenlijking constant wordt bedreigd door misstappen en uitglijers van allerhande aard die haar eeuwig onhaalbaar maken.”

triptiek-utopie-2
Quando o essencial das utopias humanas passa pela tecnologia talvez algo esteja em queda. É uma utopia desanimada, a que quer mudar a paisagem, natural ou técnica, e já desistiu de mudar o humano.

Wanneer het wezen van de menselijke utopie wordt gezocht in de technologie, gaat men in de fout. Een utopie die het landschap wil veranderen, in termen van natuur of techniek, en niet de mens, is namelijk een ziel-, een levenloze utopie.

triptiek-utopie-3

Vertaling Harrie Lemmens

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.