Niemand praat over de lente

Door Jean Doorn

Gezien en gehoord: Mariza in Muziekgebouw Eindhoven op 27 februari 2019.

Vorig jaar heb ik haar gemist. Dit jaar niet. In een lange roze jurk stond Mariza gisteren elegant op het podium in Eindhoven. Een fadista met kort blond haar begeleid door een accordeonist, drie snaarinstrumenten – waaronder een  Portugese gitaar – en een drummer.

Live vind ik haar uitvoering indrukwekkender dan op CD. Haar stem is vol en strak. Soms hoor je haar ook de laatste letter van een woord nog uitspreken. Ze zong een mix van liedjes van haar zeven albums maar de meeste waren toch afkomstig van haar laatste, Mariza (2018). Wist u trouwens dat haar eerste album, van inmiddels alweer twintig jaar geleden, werd uitgegeven door een Nederlands label? Ze zei het zelf gisteravond.

Persoonlijk vond ik de volgende drie liedjes het mooist. Het fraaie en vertrouwde ‘Quem me dera’ van haar laatste album.

Quem me dera
Abraçar-te no outono, verão e primavera
Quiçá viver além uma quimera
Herdar a sorte e ganhar teu coração.

(Ach kon ik je toch maar  
Omarmen in herfst, zomer en lente,
Ach, bleef het toch niet bij een illusie
En kon ik je hart maar veroveren.)

Met het up-tempo liefdesliedje ‘Trigueirinha’ nam ze innemend de zaal mee.  Een liedje over een ondeugend meisje met een donkerkleurige huid, net zoals zij. Zij zong ‘bate o fado’ en de zaal vulde in koor aan ‘Trigueirinha’. 

Bate o fado Trigueirinha
Dá-me agora a tua mão
Trigueirinha acerta o passo

(Dans de fado Trigueirinha
Kom geef me nu je hand
Trigueirinha, dans met me mee)

Als toegift zong ze haar eigen all time favoriet. Amaliá Rodrigues’ ‘Primavera’.

Ninguém fale em Primavera
Quem me dera, quem nos dera
Ter morrido nesse dia

(Praat me niet van lente
Was ik maar, waren wij maar
Gestorven die dag)

In totaal zong Mariza rond de vijftien liedjes. Na het applaus en bloemen van een bewonderaar bracht ze als extra toegift nog twee liedjes. Mariza horen? Zeker doen! Een voorproefje vindt u hier.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.