Brand in Rio

Door Harrie Lemmens

Soms volgen gebeurtenissen elkaar te snel op. Bijna drie jaar geleden schrok de hele Portugeestalige wereld op van de rode vlammen die opstegen in São Paulo: de Portugese taal stond in brand. Het museum met die naam, Museu da Língua Portuguesa, dat gevestigd was in het voormalige treinstation Estação da Luz werd praktisch tot de grond toe vernield. Een jaar later kon de restauratie beginnen en een maand geleden werd het nieuwe dak aangebracht. De bedoeling is dat het museum in de tweede helft van 2019 zijn deuren weer kan openen. Ik heb er goede herinneringen aan: in 2010 zag ik er een grote aan Fernando Pessoa gewijde tentoonstelling.

Het bericht van de brand kwam nog geen week na de vreugdevolle inwijding van het Museu do Amanhã in Rio de Janeiro, op 17 december 2015, gewijd aan de techniek van morgen en bedoeld om luister bij te zetten aan de Olympische Spelen, die in 2016 plaatsvonden in de cidade maravilhosa. Voor die spelen gingen ook andere delen van de oude binnenstad op de schop. Het verleden moest gelijke tred blijven houden met de toekomst.

En nu, september 2018, ruim twee jaar na de opening van de toekomst, krijgt het verleden een nieuwe knauw: het Museu Nacional, met de hele geschiedenis van Brazilië, eveneens in Rio, viel ten prooi aan de vlammen. Onvervangbare voorwerpen en duizenden teksten gingen in rook op. Een onherstelbare schade.

De zoektocht naar het hoe en waarom en het opsporen van de schuldigen moet nog gebeuren, maar de vingers wijzen al de gewenste politieke kant op. De regering Temer, zeggen de aanhangers van Lula en Dilma. Nee, roepen de tegenstanders van de PT, de voorgaande regeringen, die het geld liever aan projecten besteedden die stemmenwinst opleverden.

Hoe het ook zij, het is reden tot diepe schaamte en het laat op trieste wijze zien hoe onverantwoord, slordig en ongeïnteresseerd het land omspringt met zijn verleden. Ordem e Progresso, roept de nationale vlag, maar als orde wanorde wordt en men het verleden negeert of in ideologische banen leidt, staat de toekomst en daarmee de vooruitgang op het spel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.