Kinderjaren – Carola Saavedra

 

Carola Saavedra werd in 1973 geboren in Chili, maar op haar derde verhuisden haar ouders naar Brazilië. Haar in Rio begonnen studie communicatiewetenschappen maakte ze af in Duitsland, waar ze acht jaar woonde, in Mainz, Frankfurt en Berlijn, gevolgd door een jaar Madrid en een jaar Parijs. Momenteel woont ze in São Paulo.

Ik herinner me niet veel uit mijn kinderjaren, wat losse beelden, een of ander zinnetje, een paar woorden, maar goed, ik doe een poging. Ik probeer terug te keren naar wat het eerste ogenblik zou kunnen zijn. Een vliegtuig, ik zit in een vliegtuig en heb een dienblad voor me met een aantal vakjes, een schaaltje met fruit, druiven. Of stukjes appel? Daarnaast een koekje in de vorm van een halvemaan, en in een plastic beker vruchtensap. Of water? Het geheugen schiet tekort en vertekent. Ik ben twee, drie jaar. Ik kijk door het raampje, sneeuw, veel sneeuw, een bergketen, de Andes weet ik nu. Ineens wordt het vliegtuig dooreengeschud. Mijn maag krimpt ineen. Het sinaasappelsap klotst in de beker als een woelige zee. Maar ik had de zee toen nog nooit gezien, dus dat beeld verzin ik nu. Omdat ik op reis ben, speelt mijn eerste herinnering zich nergens thuis af. Maar meteen daarna komt er een jonge vrouw naar me toe die me een kleurpotlood en een blad papier geeft, het potlood wordt één met mijn vingers en ik krabbel zomaar wat. Die krabbel is mijn eerste huis.

Vertaling Harrie Lemmens
Foto Ana Carvalho

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.