Tweede papieren Zuca-Magazine is uit

Tijdens het bezoek van Pilar del Río aan de even voortreffelijke als sympathieke boekhandels Passa Porta in Brussel en Athenaeum-Roeterseiland in Amsterdam, vanwege de publicatie van Hellebaarden, de nagelaten aanzet tot een nieuwe roman van José Saramago, werd in Amsterdam ook de geheel aan Saramago gewijde papieren editie van ons Zuca-Magazine gepresenteerd. We willen met dit nummer een hommage brengen aan het oeuvre van de Portugese Nobelprijswinnaar: geen uitvoerige analyses en inleidingen, maar vooral teksten van hemzelf.

Na een fragment uit de toespraak die hij in december 1998 in Stockholm hield bij het in ontvangst nemen van de Nobelprijs, passeren zijn vijftien vertaalde romans de revue, steeds in groepjes van drie pagina’s: een citaat met een foto van Ana Carvalho (zoals de trouwe lezer van Zuca-Magazine kent van de Pessoa-quotes uit het Boek der rusteloosheid), de eerste bladzijde en een aantal uitlatingen van lezers. Tussen de romans in hebben we een aan de betreffende roman gelieerde andere tekst van Saramago opgenomen. Met als intermezzo een gedeelte uit In nomine Dei, het toneelstuk over het godsdienstgeweld in het zeventiende-eeuwse Münster, en als afsluiting Hellebaarden.

Het blad wil een feest van herkenning zijn voor de lezers van Saramago en een stimulans voor degenen die zijn werk niet of maar gedeeltelijk kennen. En wat kleur en schoonheid bieden, ook met het extraatje van een heuse bladwijzer!

We hebben de stille hoop dat deze hommage wordt overgenomen door andere landen en er zijn tekens dat dat misschien ook wel zal gebeuren. We houden u op de hoogte.

In Amsterdam werd het eerste exemplaar aan Saramago’s weduwe overhandigd door de Portugese ambassadrice Rosa Batoréu, die bijzonder blij was met ons initiatief om een special te wijden aan de – nog steeds – enige Portugeestalige Nobelprijswinnaar. ‘Wie anders zou daarvoor in aanmerking komen?’ zei ze. Waarna ze ook het belang van onze website onderstreepte.

De speciale editie van Zuca-Magazine over José Saramago is voor € 12,50 te koop bij de Athenaeum boekhandels in Amsterdam en Haarlem en bij Passa Porta in Brussel. Of te bestellen bij Harrie Lemmens, harrie@zucamagazine.nlACTIE: de hele maand december bestel je het magazine voor de speciale actieprijs van 14 euro inclusief verzendkosten (normaal € 2,50).

Ook de eerste papieren editie, met speciale aandacht voor Agualusa, Dulce Maria Cardoso en Lobo Antunes, is nog leverbaar, voor dezelfde prijs.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.