Prémio José Saramago voor Julián Fuks

De Braziliaanse schrijver, vertaler en literatuurcriticus Julián Fuks (1981) heeft met zijn roman A resistência de Prémio José Saramago gewonnen. In A resistência onderzoekt Julián Fuks, kind van ouders die de Argentijnse dictatuur ontvluchten en zich vervolgens in Brazilië vestigden, aan de hand van het verhaal van twee broers wat het betekent om onder de druk van de omstandigheden te moeten vertrekken om elders een nieuw leven op te bouwen.

Fuks kreeg voor zijn roman vorig jaar ook al de Premio Jabuti. In 2012 werd hij door Granta uitgeroepen tot een van de twintig beste jonge Braziliaanse schrijvers.

De Prémio José Saramago wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Het is een tweejaarlijks prijs voor schrijvers onder de 35 en is ingesteld in het jaar dat José Saramago de Nobelprijs voor Literatuur won. Julián Fuks is de tiende winnaar. Paulo José Miranda, José Luís Peixoto, Adriana Lisboa, Gonçalo M. Tavares, Valter Hugo Mãe, João Tordo, Andréa del Fuego, Ondjaki en Bruno Vieira Amaral gingen hem voor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.