Zon & Zeer – Marialva

Door Harrie Lemmens
Toen ik in Lissabon langs het NH-hotel in Forum Tívoli aan de Avenida da Liberdade liep, zag ik hem beneden staan, eveneens op de begane grond maar dan gezien vanuit de Rua de São José (met excuses voor de verwarrende situatie, maar Lissabon is – gelukkig! – een verwarrende stad): De Portugese Advocaat, Senhor Doutor, of manager, Senhor Engenheiro. Goed in het pak, glimmende schoenen. Rechte romp, benen licht gespreid, schoenneuzen iets naar buiten. De man stáát. Stevig maar ook nonchalant, ongedwongen. Overtuigd van eigen kunnen, superieur. Hij kan de wereld aan.

De linkerhand drukt het mobieltje tegen het oor, de rechter brengt de sigaret in een zwaaiende curve naar de mond voor een kordate trek. Waarna de onderhandelingen verdergaan. Triomfantelijk, streng en resoluut. Na het gesprek gaat het hoofd van links naar rechts, alsof hij zich in een arena bevindt en het applaus van de toehoorders in ontvangst neemt. Marialva.

Dom António Luís de Meneses, graaf van Cantanhede, speelde een belangrijke rol in de Restauratie van 1640, toen Portugal zijn onafhankelijkheid heroverde op de Spanjaarden, die hun Portugese broers zestig jaar lang onder hun curatele hadden gehouden. Als dank kreeg hij de titel markies van Marialva erbij.

Ruim een eeuw later maakte zijn nazaat Dom Pedro de Alcântara de Meneses, vierde markies van Marialva, furore als de beste ruiter van zijn tijd en groot vernieuwer van rijkunst en dressuur. Een verlicht mannetjesputter die het paard ook introduceerde in het stierenvechten en, zo wil de legende, op zekere dag in de arena sprong en met blote handen de stier doodde die zijn zoon bedreigde. Het plein rond de arena in Campo Pequeno is naar hem vernoemd en in het metrostation daar staat hij in glanzend marmer afgebeeld op de muur.

En dankzij hem is het woord marialva doorgedrongen tot de woordenboeken, als synoniem van branieschopper, brasser en rokkenjager. Geen wonder dat hij ook voortleeft in de fado. En in zijn nazaten, die bellend zaken bijeen bluffen in Lissabon.

 

Doem-me a cabeça e o universo.
Mijn hoofd en de wereld doen zeer.
Fernando Pessoa

Um novo sol já vai raiar.
Een nieuwe zon zal stralen.
Vinicius de Moraes

 

Foto Ana Carvalho

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.