José Eduardo Agualusa wint Dublin Literary Award 2017

Door Ingrid van der Graaf

Toen de Portugees/Angolese schrijver José Eduardo Agualusa hoorde dat hij met zijn genomineerde boek Een algemene theorie van het vergeten de Dublin Literary Award 2017  had gewonnen, zei hij dat hij nu een droom kon verwezenlijken. Agualusa, die naast de eer ook een bedrag van € 100.000 wint, had al sinds tijden de wens een bibliotheek op te richten in zijn geadopteerde thuisland Mozambique. Niet dat hij maar voor een moment gedacht had dat hij de prijs zou winnen, vertelde hij aan een verslaggever van de Guardian. Hij versloeg negen ander schrijvers waaronder zijn vriend, de Mozambikaanse auteur Mia Couto. “Ik geloofde echt dat hij zou winnen,” liet Agualusa weten.

Het is niet de eerste keer dat hij met deze titel genomineerd werd voor een grote literaire prijs. Vorig jaar stond hij op de shortlist van de Man Booker International Prize. Maar nu komt hij dan ook als winnaar uit de bus.

De nominaties voor de Dublin Award worden gedaan door de openbare bibliotheken van de grote steden van Ierland. Agualusa liet weten dat hij het buitengewoon waardeert dat de prijs vergeven wordt door bibliotheken en het feit dat deze prijs ook deels is voor de vertaler. De schrijver ontvangt € 75.000 en de vertaler, in dit geval Daniel Hahn, ontvangt € 25.000.

De schrijver vindt dit volledig terecht, want: “Mocht een boek al succes hebben, dan is dit te danken aan de vertaling.”

 

Een algemene theorie van het vergeten
José Eduardo Agualusa
Vertaling: Harrie Lemmens
254 pagina’s
Prijs: € 18,50
Uitgegeven bij Koppernik
ISBN: 9789492313058

 

Lees hier een leesfragment van Een algemene theorie en hier een recensie op LiterairNederland.nl.

 

Bron: The Guardian
Foto: Leon Neal

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.