Wereld Boeken Dag

Een belangrijke dag voor de literatuur waarop wereldwijd aandacht geschonken wordt aan het lezen van belangwekkende literatuur. Op Wereldboekendag (of: Internationale dag van het boek en de auteursrechten) wordt op 23 april in meer dan 100 landen het belang van boeken onder de aandacht gebracht. Een evenement dat wordt georganiseerd door UNESCO ter promotie van lezen. Wereldboekendag werd voor het eerst gehouden in 1995.

In Nederland wordt Wereldboekendag sinds 2002 georganiseerd door de Stichting Read to Grow om de aandacht te vestigen op de schaarste en het belang van goede boeken en leesmateriaal in ontwikkelingslanden. Jaarlijks nemen tientallen Nederlandse middelbare- en internationale scholen deel aan een actie om Engels- en Franstalige boeken te verzamelen voor projecten in ontwikkelingslanden. Als ook een dag waar de wereld stilstaat bij het belang van het geschreven werk en wat dit betekent voor ons culturele erfgoed.

De datum, 23 april voor Wereldboekendag is ook de sterfdag van William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Inca Garcilaso de la Vega, drie van de grootste schrijvers van hun tijd. En daarom een symbolische datum in de literaire wereld.
Uitzondering op deze dag maken het Verenigd Koninkrijk en Ierland, zij hanteren een andere datum voor wereldboekendag omdat 23 april nogal wel eens samenvalt met Pasen en er dan schoolvakanties zijn. Zij vieren het jaarlijks op de eerste donderdag in maart.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.