Schwob de leesclub! met Clarice Lispector’s ‘De Ontdekking van de wereld’

De ontdekking van de wereld bevat haar columns die haar in Brazilië beroemd maakten bij het brede publiek.

Clarice Lispector (1920-1977) werd in Oekraïne geboren en emigreerde op jonge leeftijd naar Brazilië waar zij uitgroeide tot een literaire grootheid. Zij behoort tot de grootste twintigste eeuwse auteurs van het Latijns-Amerikaanse continent en was de meest vernieuwende en oorspronkelijke Braziliaanse schrijfster van haar tijd. Haar complexe, soms experimentele oeuvre telt zowel romans en verhalen als autobiografisch werk.

Tussen 1967 en 1973 schreef zij zogeheten crônicas in de zaterdageditie van Jornal do Brasil. Deze mengeling van essays, aforismen, gesprekken, gedachtestromen, herinneringen en mijmeringen verschenen in 1984 in Brazilië onder de titel A Descoberta do Mundo. Het boek is een prachtig zelfportret waaruit de lezer veel te weten komt over het persoonlijk leven van de schrijfster: haar geschiedenis, herinneringen, obsessies en opvattingen. De ontdekking van de wereld werd vertaald door Harrie Lemmens.

Elsbeth Etty, criticus bij NRC, leidt het gesprek over De ontdekking van de wereld van Clarice Lispector. De meest vernieuwende schrijfster van de Zuid-Amerikaanse literatuur zal de komende jaren voor het eerst volledig vertaald worden in het Nederlands.

Meer info over de Schwob-leesclub vind u hier.

Ontdekking van de wereld
Clarice Lispector
De Arbeiderspers
Prijs € 24,99
448 blz.
Oorspronkelijke titel: A Descoberta do Mundo (1967-73)
Vertaald door Harrie Lemmens

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.