Braziliaanse schrijver wint Herman Hesse Prijs 2016

 

De Braziliaanse schrijver Luiz Ruffato (1961) heeft samen met zijn Duitse vertaler Michael Kegler de prestigieuze tweejaarlijkse Hermann Hesse Prijs gewonnen. Dat maakte de Herman-Hessestichting in het Duitse Calw vorige week bekend. Ruffato is de eerste Braziliaan die deze prijs van 20.000 euro wint. Met Eles eram muito cavalos (Ze waren vele paarden) won hij al eerder de APCA prijs en de Premio Machado de Assis  voor de beste roman van 2001. Behalve in het Duits werd zijn ‘roman in fragmenten’ ook vertaald in het Italiaans, Frans, Spaans en Fins. Luiz Ruffato is niet in het Nederlands vertaald.

De prijs wordt op Hesses geboortedag 2 juli in zijn geboorteplaats Calw uitgereikt. De winnaars delen het prijzengeld. Het werk van Ruffato wordt door de stichting ‘van de hoogst mogelijke literaire kwaliteit’ genoemd. De 55-jarige Ruffato schreef onder meer romans, novellen, poëziebundels en essays. Met de Engelse vertaling They were many horses uit 2001 brak hij ook internationaal door.Herman Hesse (1877-1962) was een Duits-Zwitserse schrijver, die in 1946 de Nobelprijs voor de literatuur won. Tot zijn bekendste werken behoren Steppenwolf, Siddhartha en Narziss en Goldmund.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.