Pepetela

Door Marilyn Suy

Pepetela (Benguela, 1941), pseudoniem van Artur Carlos Maurício Pestana dos Santos, is een van de belangrijkste hedendaagse Angolese schrijvers. Hij groeide op in het zuidwesten van Angola, studeerde techniek in Lissabon en vervolgens sociologie in Algerije. Hij was een voorvechter van de onafhankelijkheid van Angola en sloot zich eind jaren zestig aan bij de guerrillastrijders van de MPLA in de provincie Cabinda. Na de onafhankelijkheid werd hij viceminister van Onderwijs (1975-1982).

Sinds 1985 doceert hij sociologie aan de Universiteit van Angola. Pepetela ontving diverse prijzen, waaronder de Prémio Camões (1997), de belangrijkste literaire onderscheiding in het Portugese taalgebied. In 1999 werd hem in Nederland de Prins Claus Prijs uitgereikt. Na zijn eerste roman, Muana Puó (1978) heeft Pepetela een twintigtal romans en enkele toneelstukken geschreven. Drie van zijn romans zijn in het Nederlands vertaald: Het lied van de watergeest, Een roemrijke familie (beiden vertaling Harrie Lemmens) en Roofdieren (vertaling Hermien Gaikhorst).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.