Bruno Vieira Amaral (1978)

bruno

Biografische schets door Marilyn Suy

Bruno Vieira Amaral (1978) is een jonge veelbelovende schrijver die internationaal begint door te breken, literatuurcriticus en vertaler. Met zijn debuutroman As Primeiras Coisas (2013, Quetzal) won hij in Portugal diverse prijzen, waaronder de Prémio Literário Fernando Namora (2013) en de prestigieuze Prémio Literário José Saramago (2015). Hij is momenteel adjunct-hoofdredacteur van het tijdschrift Ler, auteur van het blog Circo da Lama en medewerker van de krant Observador.
Zijn tweede roman, Hoje estarás comigo no paraíso, verscheen in april 2017.

In zijn debuutroman As Primeiras Coisas beschrijft Bruno Vieira Amaral het leven in een volkswijk aan de zuidelijke oever van de Taag. Hoewel het een fictieve wijk – de ‘Bairro Amélia’ – met verzonnen personages betreft, geeft de schrijver toe dat hij zich heeft laten inspireren door zijn jeugd in de plaats Vale da Amoreira in de gemeente Moita (district Setúbal). Na een proloog, waarin de schrijver beschrijft hoe hij na vele jaren noodgedwongen terugkeert in de wijk waar hij is opgegroeid, volgt een karakterschets van de vele markante personen die deze wijk bevolk(t)en. De lezer wordt meegezogen in een melancholische, haast filmische beschrijving van een Portugese gemeenschap zoals we die niet meer kennen. “De hele mensheid komt voorbij in deze roman, niet alleen de bewoners van de Bairro Amélia”, aldus een recensent.
De vorm van het boek is redelijk onconventioneel: de personages worden in alfabetische volgorde opgevoerd, sommige hoofdstukken beslaan amper een halve bladzijde en het boek wemelt van de voetnoten, waarin bepaalde aspecten verder worden uitgewerkt of worden gerelativeerd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.