Rusteloos Lissabon

Om de geboortedag en de sterfdag van twee grootheden uit de Portugese literatuur te gedenken – José Saramago werd op 16 november geboren en Fernando Pessoa overleed op 30 november – organiseren de Fundação José Saramago en het Casa Fernando Pessoa sinds een paar jaar samen de Dias do Desassossego (Dagen van rusteloosheid).

Twee weken lang vinden er op diverse locaties in Lissabon lezingen, debatten, muziekvoorstellingen en workshops plaats, waarbij het werk van deze twee ‘rusteloze’ schrijvers centraal staat. Beide auteurs hadden immers iets met het begrip desassossego (rusteloosheid, verontrusting, bezorgdheid), dat we bij Fernando Pessoa aantreffen in de titel van het Livro do Desassossego (Boek der rusteloosheid) van zijn alter ego Bernardo Soares, en bij José Saramago in zijn lijfspreuk ‘vivo desassossegado escrevo para desassossegar’ (ik leef verontrust en schrijf om te verontrusten).

Het programma gaat op donderdag 16 november, de dag waarop José Saramago 95 jaar zou zijn geworden, van start met een performance die geïnspireerd is op het boek Memorial do Convento (Memoriaal van het klooster), dat 35 jaar geleden verscheen. Voor 30 november, 82 jaar na de dood van Fernando Pessoa, staat ter afsluiting een concert gepland.

Het volledige programma van de Dias do Desassossego vind je hier: https://diasdodesassossego.org/.

Ter gelegenheid van deze gedenkwaardige datums publiceert Zuca-Magazine in de reeks Kinderjaren een jeugdherinnering van José Saramago en op 30 november een tekst van Fernando Pessoa.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*