Utopie(ën)

triptiek-utopie-1

Voor het literaire festival FIC in Cascais, van 9 tot 18 september 2016, richtte Ana Carvalho een fototentoonstelling in rond het thema ‘utopie’ (herdenkingsjaar van Thomas More!), met parallel daaraan teksten van Gonçalo M. Tavares.

Ze schrijft er dit over:

“In deze tentoonstelling probeer ik door middel van kleuren, contrast en compositie op een ietwat irreële manier vorm te geven aan de mengeling van hoop, dromen en illusies die altijd in verband wordt gebracht met utopie, waarvan de verwezenlijking constant wordt bedreigd door misstappen en uitglijers van allerhande aard die haar eeuwig onhaalbaar maken.”

Hier een triptiek en een korte tekst van Gonçalo M. Tavares.

triptiek-utopie-2
Quando o essencial das utopias humanas passa pela tecnologia talvez algo esteja em queda. É uma utopia desanimada, a que quer mudar a paisagem, natural ou técnica, e já desistiu de mudar o humano.

Wanneer het wezen van de menselijke utopie wordt gezocht in de technologie, gaat men in de fout. Een utopie die het landschap wil veranderen, in termen van natuur of techniek, en niet de mens, is namelijk een ziel-, een levenloze utopie.

triptiek-utopie-3

Foto’s Ana Carvalho

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.